Heren kniekousen: wat u écht moet weten

Een ontbrekend element in de kledingkast van veel Nederlandse mannen: kniekousen. Ja de voetballers hebben wel kniekousen van de vereniging. Maar ik doel meer op kniekousen gewoon om te dragen in de openbare ruimte. Kniekousen die droeg vrijwel iedereen een paar eeuwen terug. Echte mannen veroveraars zoals Vasco da Gama en Michiel de Ruijter en Maarten Tromp droegen kniekousen. Het is dus zeker een quote unquote mannelijk kledingstuk.

Het is ook bijzonder nuttig, denk aan die Siberische kou die we tweemaal gehad hebben afgelopen jaar. Zou het in zo een periode met gevoel temperatuur van -20 niet fijn zijn om een extra laag stof te hebben zitten op de onderbenen?

Kniekousen beginnen al wat meer in trekt te komen bij de algemene populatie. En meer winkels bieden ze dan ook aan. Bijv. bij de herenmode gigant Hemdvoorhem.nl, hebben ze een uitgebreid assortiment met merken als Falke. Je kunt daar fraaie modellen kiezen zoals Tiago en Airport, beide zijn dat heerlijke kniekousen die fijn zitten en nimmer zullen afzakken.

De beste kniekousen zijn zo gemaakt dat ze vrij zijn van drukpunten en dat geldt zowel voor Tiago als Airport. Het ideale percentage elastan is ongeveer twee procent. De zool moet dubbel geweven zijn want dit voorkomt dat de kous blijft plakken aan ondergrond.

Je ziet al, bij het produceren van de ideale kniekous komt veel kijken. Koop je lukraak een kniekous bij de Zeeman of voer je er eentje in uit China via Aliexpress, dan zijn dit waarschijnlijk goedkope productie kousen.

Dat lijkt voordelig op eerste gezicht maar er hangt ook een prijskaartje aan uw comfort. En goedkoop is duurkoop als de kniekousen van Aliexpress een jaar of twee maximaal meegaan, Falke Airport kan vijf keer zo lang meegaan. Dus aanvankelijk is zo een premium kniekous wel wat duurder, maar je haalt het er op termijn gegarandeerd weer uit.